Dünya
ABD’den kavram terörü
Suriye’de terör örgütü PKK’nın uzantısı PYD’yi müttefik olarak gören ABD’den şok bir karar. Hiçbir zaman şiddete bulaşmayan ve reddeden Müslüman Kardeşler (İhvan), ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu tarafından terör örgütü olarak kabul edildi. Karara karşı çıkan komisyon üyelerinden Conyers, “ABD bu tavrını alışkanlık haline getirdi” dedi.
Türkiye'nin tüm kanıtları sunmasına raÄŸmen terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD ve YPG ile müttefiklik kuran ABD'nin Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu'nda kabul edilen Ä°hvan kararı büyük tepki topladı. ABD, Müslüman KardeÅŸler'i terör örgütü olarak tanımlayan yasa tasarısını komisyon 17 oyla kabul etti. Bu tavır ABD'nin OrtadoÄŸu'daki çıkar endeksli politikalarını bir kez daha gözler önüne serdi. PKK'nın bir parçası olan PYD'yi müttefik olarak gören, PYD'nin silahlı kanadı YPG'ye silah desteÄŸi saÄŸlayan ABD'nin OrtadoÄŸu'da milyonlarca üyesi bulunan ve en mutedil siyasi hareket olan Müslüman KardeÅŸler'i terörist örgüt listesine ekleyen tasarıyı görüşmesi büyük tepki çekti. Tunus'ta, Fas'ta, Müslüman KardeÅŸlerin bir parçası olan partilerin iktidarda olduÄŸunu, Ä°hvan'ın Ãœrdün'de ise mevcut yönetimin meÅŸru kabul ettiÄŸi bir hareket olduÄŸunu hatırlatan stratejistler “ABD bu ülkelere savaÅŸ açmaya mı hazırlanıyor" diye soruyor.
ALIÅžKANLIK HALÄ°NE GETÄ°RDÄ°
Tasarıya itiraz eden komisyon üyelerinden John Conyers, giriÅŸimin ABD'de devam eden Ä°slam karşıtlığının bir parçası olduÄŸuna dikkati çekti. Conyers, görüşmelerde yaptığı konuÅŸmada, Müslüman KardeÅŸler'in terör örgütü olarak kabul edilmesi için yeterince araÅŸtırma yapılmadığını belirtti. Conyers, “Komitemiz bu karara varmak için DışiÅŸleri Bakanlığından ya da güvenlik birimlerimizden herhangi bir uzmanı henüz dinlemedi ve bu bir alışkanlık haline gelmeye baÅŸladı" dedi. Conyers, “Ä°slamofobi iyi bir politika aracı olarak kullanılabilir fakat bu ulusal güvenliÄŸimiz için iyi bir yol deÄŸil. Böyle bir yasayla uÄŸraÅŸacağımıza Müslümanlara karşı uygulanan ayrımcılıkla mücadele etmeliyiz" ifadesini kullandı.
KÜRESEL TEHDİT SAÇMALIĞI
Adalet Komisyonu'nda kabul edilen tasarı genel kurulda oylanacak. Tasarıyı Temsilciler Meclisi'ne sunan Kongre üyesi Mario Diaz-Balart ise Müslüman KardeÅŸler'i “küresel bir tehdit" olarak tanımladı ve yaptırım istedi. Tüm bu geliÅŸmeleri deÄŸerlendiren Ä°stanbul Ticaret Ãœniversitesi Uluslararası Ä°liÅŸkiler Bölümü Öğretim Ãœyesi Yard. Doç. Dr. Hasan Basri Yalçın, ABD'nin uzun süredir OrtadoÄŸu'da yürüttüğü politikanın devamı olarak Ä°hvan ve benzeri örgütlere köstek olmayı tercih ettiÄŸini söyledi.
KENDİ ÇIKARLARI İÇİN
Yalçın, Obama yönetiminin son dönemde bölgede daha küçük çaptaki terör örgütlerini destekleyen politikalar uyguladığını belirterek, “Daha güçlü daha geniÅŸ tabanı olan Müslüman KardeÅŸlere destek olmak yerine Suriye'de kazanma ihtimali hiçbir zaman olmayan dolayısıyla kazandığında da ABD'ye sorun yaratmayacak PYD'ye destek çıktı. ABD kendi çıkarları için PYD'ye destek çıkmayı Müslüman KardeÅŸlere destek çıkmaktan daha az tehlikeli görüyor" dedi.
İHVAN ŞİDDET KARŞITI
Müslüman KardeÅŸler DışiÅŸleri Komisyonu Ãœyesi ve Mısır Adalet ve Hürriyet Partisi DışiÅŸleri Komitesi BaÅŸkanı Dr. Abdulmecvüd El-Dardiri, ABD'nin 5 sene önce yaptığı araÅŸtırmada Ä°hvan'ı sosyal ve siyasi bir hareket olarak kabul ettiÄŸini belirterek ÅŸunları anlattı: “Cumhuriyetçilerin tutumu ahlaksız ve ucuz bir tutumdur. Ä°hvan mekanizmaları ÅŸiddet içermez. Bu hiç bir zaman deÄŸiÅŸmedi, demokratik süreçlere her zaman saygısı oldu. Bu karar Amerika baÅŸta olmak üzere herkes için tehlikleli bir karardır. Çünkü Ä°hvan'ın mutedil fikrini bile kabul etmeyen zihniyetler o fikirleri terörize ediyor. Avrupa'daki ve Amerika'daki Ä°slam merkezlerine savaÅŸ açmış oluyor. Amerika'nın içindeki kendi savaÅŸlarının faturasını diÄŸer insanlara ödettirmek istiyor."
İhvan sorusuna kaçamak cevap
ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry, Temsilciler Meclisi Dış Ä°liÅŸkiler Komitesi'nde soruları cevapladı. Kerry'ye Müslüman KardeÅŸler'i 'terör örgütleri listesine' almaya yönetilik adım da soruldu. “Müslüman KardeÅŸlerin ÅŸiddete bulaÅŸmayan bir organizasyon olduÄŸuna inanıyor musunuz" sorusuna net cevap veremeyen Kerry, “Herkesi aynı kefeye koymak açıkçası zor" dedi. Kerry, 'buna karşın açıkça Müslüman KardeÅŸler üyelerinin ÅŸiddetle iç içe olanları bulunduÄŸunu' iddia etti. Kerry'ye Türkiye'nin PYD uyarıları da soruldu. Kerry, “Türkiye'nin endiÅŸelerine karşı çok hassasız. Bu konuda onlarla önemli ölçüde konuÅŸuyoruz. Türkiye'nin kaygılarına saygı göstermeliyiz" dedi.
Lobiler faaliyette
SETA OrtadoÄŸu Masası'ndan Can Acun, tasarının Ä°srail ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri gibi ülke lobileri tarafından zorlama bir ÅŸekilde alınmış karar görüntüsü verdiÄŸini söyledi. Tasarının Obama'nın önüne gelmeden önce aradaki mekanizmalarda eleneceÄŸini düşündüğünü kaydeden Acun, “Batılı ülkelerde benzer ÅŸekilde kararlaÅŸtırılmaya çalışılmıştı. Batılı çevrelerin Mısır'daki darbe sürecinde iki yüzlü tavrı ve politikalarıyla yürüttükleri bir siyaset var. ABD'deki Israil lobileri ve körfez blokunun lobisi bir araya gelerek Ä°hvan aleyhine alt komisyonda böyle bir karar çıkmasını saÄŸlamış olabilir. Aradaki yasama mekanizmalarında elenip nihai karara dönüşemeyeceÄŸi düşünülen bu tasarı ile Ä°hvanı müslimin uluslararası meÅŸruiyetine zarar vermek isteniyor olabilir” dedi.
Utanç verici bir adım
Rabia Platformu Başkanı Cihangir İşbilir, ABD'nin kararını çifte standartlılık olarak değerlendirdi. İşbilir şu ifadeleri kullandı: Şimdi İhvan'ı terör listesine alma durumunun Türkiye'yi de sıkıştırma ve onu güçsüz bırakma isteğinin bir parçası olduğunu düşünüyorum. Amerika'daki iki yüzlü, çifte standartlı damarın uç vermesi olarak görülüyor bu durum. Bugün küresel güçlerin hepsi "Benim teröristim iyidir" anlayışında tavır takınıyorlar. Amerika'da Suriye'de savaşan terör örgütü PYD'yi kendi teröristi olarak gördüğü için müttefiki sayıyor. Amerika kendi menfaatlerine aykırı davranan her siyasi, askeri, sivil oluşumu terör listesine alıyor. Çok açık bir şekilde bir çifte standartla karşı karşıyayız. Bunun bölge halklarının iradesini kırmak için psikolojik bir savaş olduğunu düşünüyorum. Bugün IŞİD'e ve PYD'ye karşı tavır takınmayan ABD'nin kongresinin bir kanadının böyle bir karar almaya yeltenmesi bu çağda insanlık adına utanç verici bir durum.
Uzun bir süreç
Tasarıda, Müslüman Kardeşler'in ABD'de faaliyette bulunduğu ve ABD Filistin Komitesini kurduğu, bu komitenin Kutsal Topraklar Vakfı, Filistin İçin İslam Birliği ile Araştırma ve Çalışma İçin Birlik Vakfı adlı kuruluşlardan oluştuğu öne sürüldü. Bu listeye daha sonra ABD'nin en geniş ağa sahip Müslüman yurttaşlık hakları savunucusu kuruluşu Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi'nin (CAIR) katıldığı iddia edildi. Tasarı genel kuruldan geçerse senatoda ele alınacak. Daha sonra veto etme yetkisi bulunan ABD Başkanı Barack Obama'ya gidecek tasarı, Obama tarafından da onaylanırsa ABD Dışişleri Bakanlığı devreye girecek ve Müslüman Kardeşler'in terör örgütü olarak ilan edilip edilmeyeceğine tasarıdaki ifade gereği 60 gün içinde karar verecek. Bakanlığın Müslüman Kardeşler'i terör örgütleri listesine dahil etmemesi halinde ise neden böyle bir karar alındığına dair kongereye rapor göndermesi gerekiyor.
İnandırıcılık sorunu yaşar
Ä°HH Genel BaÅŸkanı Bülent Yıldırım, “Ä°hvan, Ä°slam dünyasında etkili ve dünya üzerinde en az 100 milyon insanı etkileyen büyük bir sivil toplum kuruluÅŸudur. Ä°nsan hayatını önceleyen, marjinal olmayan bir yapıdır. Ä°slam dünyasında marjinal grupların önünü açmak için oynanan bir oyun sonucunda Ä°hvan, Amerika'da terör listesine alınmaya çalışılıyor. Amerika kendi yaptığı hataları, terör faaliyetlerini unutarak Ä°slam dünyasının kalbinde olan böyle bir hareketi eÄŸer terör listesine alırsa artık hiçbir inandırıcılığı kalmaz” dedi.
Henüz yorum yapılmamış.